maanantai 25. tammikuuta 2016

Silhouette, Whaat?! Part. 1

Ompelupiireissä vallitsee uusi villitys - silhouette leikkurit ja silityskalvot.

Mitä ihmettä, mistä oikein on kysymys?


DO IT YOURSELF. DO IT YOUR WAY.

Silhouette laitteita ovat Cameo ja Portrait (electronic cutting machine), Curio (desktop DIY machine), sekä Mint (Custom stamp maker). 
Cameo ja Portrait ovat itselle tuttuja (olen käyttänyt molempia) joten kerron niistä.
Silhouette Cameo
Silhouette Portrait
Cameo vs. Portrait
Kumpikin tarvitsee tietokoneen ja siihen ladattuna Silhouette Studio -ohjelman. Ilmaisella perusversiolla (Basic Edition) pärjää pitkälle, mutta maksullinen Desingner Edition -versio antaa lisää mahdollisuuksia. Ohjelmistoon on saatavilla myös Business Edition -versio. Ohjelmisto versioiden erot ja mahdollisuudet ovat hyvin esillä Lumikellojen sivulla. Toistaiseksi minulla itsellä on vain Basic Edition -versio.

Merkittävin ero Cameon ja Portraitin välillä on koko. Cameon leikkuu leveys on 12" (30cm) kun taas Portraitin 8" (20cm). Kummallakin pystyy leikkaamaan leikkuualustaa pidempiä juttuja (esim. ikkuna/seinätarra -tekstit)

Laitetta hankkiessa kannattaa miettiä mihin sitä tulee käyttämään.
Ensimmäisen kerran törmäsin Silhouetteen kesällä 2013 askartelupiireissä. Tuolloin en vielä ymmärtänyt laitteen kaikkia mahdollisuuksia, joten jätin hankkimatta - askarteluja varten minulla oli jo Big shot. Ajatus Silhouette leikkurista jäi kuitenkin mieleeni ja monesti pohdin laitteen hankintaa. Kunnes ymmärsin leikkurin mahdollisuudet myös ompelussa, päätin luopua Big shotista ja hankkia oman Silhouette leikkurin!

Jotkin askartelujutut (skräppisivut, lahjarasiat/kassit tmv.) voivat vaatia isomman leikkuualan, jos teet paljon tälläisiä juttuja, järkevin hankinta on Cameo. Kuitenkin valtaosa askartelujutuistakin (onnittelukortit, viirit..) ja esim. silityskuviot ainakin lasten vaatteisiin ovat sen verran pieniä, että niille riittää pienempi leikkuuleveys, tällöin Portrait on hyvä vaihtoehto.

Nämä elektroniset leikkurit leikkaavat mm. kartonkia, paperia, vinyyliä ja silityskalvoja. Silhouetten omilla kynillä tai hankkimalla kynän pidikkeen (jolloin voi käyttää mitä tahansa kynää) voi piirtää/kirjoittaa. Lisäksi näillä voi tehdä leimasimia, sabluunoita ja strassikuvioita.

Vain mielikuvitus on rajana!

Mitä kaikkea tarvitset?
Tietysti itse leikkurin ja tietokoneen sekä Silhouette ohjelman. Ostaessasi leikkurin, sen mukana tulee alusta ja leikkuu terä. Näillä välineillä pääset jo hyvin alkuun. Toki samalla kannattaa tilata toinenkin terä sekä alusta (Paperi/kartonki/glitterkalvot kuluttavat terää enemmän kuin tavalliset silityskalvot ja alustassa oleva liimapinta kuluu, eikä leikattava materiaali enää tahdo pysyä siinä kiinni. Tarvittaessa voit teipata leikattavan materiaalin reunoista kiinni alustaan - näin pidennät leikkuualustan käyttöikää).

Mikäli leikkaat vinyylistä tarroja, siirtoteipin hankinta voi olla tarpeen. Toki esim. kontakti muovikin ajaa asian.

Silhouetella on vaikka mitä lisätarvikkeita, mutta niiden hankinta ei ole välttämätöntä.

Silhouette Studio
Tällä ohjelmalla muokataan haluttu kuva sellaiseen muotoon, jota leikkuri ymmärtää.

Voit ladata ohjelman koneellesi ja harjoitella kuvien tekemistä, vaikkei sinulla leikkuria olisikaan. Tai jos sinulla on mahdollista saada käyttää jonkun toisen Silhouette leikkuria, voit tehdä kuvat valmiiksi omalla koneellasi.
Perusnäkymä Silhouette Studio Basic Edition ohjelmasta.
SilhuetteStoressa on ostettavissa valtava valikoima erilaisia kuviota, jotka ovat jo leikattavassa muodossa. Näitä valmiitakin kuvia voit muokata itse.

Voit etsiä haluamasi kuvan myös netistä, esim. Googlen kuvahaku on oivallinen apu. Värityskuvasta tai clip art / silhuettikuvasta saa helpoiten muokattua leikattavan version.

Netistä löydettyä kuvaa muokattu leikattavaan versioon.
Youtubesta löytyy monia hyviä videoita, jotka auttavat alkuun kuvien muokkauksessa.


Vastaavia elektronisia leikkureita (käyttävät tietysti eri ohjelmistoa) on muitakin kuin Silhouette.  Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kirjastojen Pajoissa ja Verstaassa on vinyylileikkurit, joilla voi leikata seinätarroja tai silityskalvoja. Itse olen muutaman kerran käynyt Sellon Pajassa.

4 kommenttia:

  1. Pitikin alkaa tututumaan aiheeseen.. saishan tällaisella ihan uusia ulottuvuuksia yksiväristen kankaiden ompeluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikaiset lahjatkin saa kätevästi tehtyä - kaupasta ostettuun paitaan kiva kuva. Pariaskartelun kautta kortit, pussukat ja lahjarasiat.

      Tää laite on kyllä niin huippu!

      Poista
  2. Voitko suositella mistä ja millaista kalvoa kannattaa hankkia jos haluaa silityskuvioita kokeilla lasten paitoihin tehdä Espoon kirjaston pajassa? Haluaisi päästä kokeilemaan tätä mahdollisuutta, kun tuo näyttää kyllä tosi hauskalta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itse käynyt tekemässä muutaman kuvan Sellon kirjaston pajassa. Silloin siellä ainakin sai maksutta käyttää heidän kalvojaan, tästä tosin on jo pari vuotta aikaa. Ensimmäiset kokeilut voi siis tehdä ilman omia hankintoja!
      Itse olen pääasiassa käyttänyt MDP Supplies -firman kalvoja (Briteistä/Ruotsista), mutta kyseisiä kalvoja Suomessa myy esim. riemuli.fi

      Poista

Kiitos kommentistasi!